Friday, 11 February 2011

:: FrEE EgyPt ::

 

Petikan dari Utusan Malaysia

 

Mubarak letak jawatan, rakyat Mesir berpesta.


KAHERAH 12 Feb. - Presiden Hosni Mubarak akhirnya tunduk kepada desakan jutaan rakyatnya apabila meletakkan jawatan yang diumumkan oleh naib presidennya, Omar Suleiman dalam televisyen negara itu malam tadi.

“Mengambil kira ketegangan yang berlaku, presiden mengambil keputusan meletak jawatannya sebagai presiden dan Majlis Tertinggi Tentera akan mengambilalih pentadbiran negara,” kata Omar ketika mengumumkannya dalam televisyen.

Jutaan rakyat Mesir yang membanjiri Dataran Tharir dan yang mengadakan tunjuk perasaan diseluruh negara bersorak dan menari kegembiraan sebaik Omar membuat pengumuman tersebut.

Mubarak, 82, yang memerintah selama 30 tahun telah meninggalkan Kaherah bersama anggota keluarganya ke pusat percutian di Sharm el-Sheikh di Laut Merah.

Di Tunis, rakyat Tunisia turut berpesta meraikan perletakkan jawatan Mubarak selepas empat minggu mereka menggulingkan Zine El Abidine Ben Ali dari tampuk pemerintahan dengan menari dan membunyikan hon kenderaan sepanjang jalan.

Sebelum itu, satu sumber memberitahu AFP, setiausaha agung parti pemerintah Mesir, Parti Demokratik yang baru dilantik oleh Mubarak, Hossam Badrawi meletakkan jawatan. - AFP

sumber : YAKUZA SMART

     Akhirnya rakyat Mesir memperoleh kemenangan di atas perjuangan mereka selama ini. Pemimpin kuku besi Mubarak akhirnya mengundurkan diri..Fuhhh!! kalau awal-awal undur kan bagus, takde la rakyat terkorban lagi. dasar kuku besi..ceeeiit!

     Menunggu kepulangan abang yang berada di Mesir, terkena tempias krisis ini. Semoga perjalanan beliau dan rakan-rakan pulang ke Malaysia di berkati Allah. aminn.~

No comments: